Bankszámlaváltás Tanácsadása

Bankszámlaváltás Tanácsadása

1.) Meg kell győzni az ügyfelet, hogy akarjon számlát váltani. Ez természetesen akkor lehetséges, ha drága, rossz kondíciókkal rendelkező számlája van.

Atom pontos kimutatást kaptok, ha az ügyfél lekéri a netbankról a JANUÁR havi számla kivonatot. Ehhez van csatolva az előző év összes kiadásáról egy részletes kimutatás. Tehát már lehet is tudni pontosan mennyiért bankolt az ügyfél a teljes tavalyi évben.

Ide kattintva le tudtok tölteni egy ilyen kimutatás mintát:


2.) Használd az oldalamon lévő kalkulátort (a BANKSZÁMLÁK fülön találod), üsd be mennyit keres, milyen műveleteket szokott a számlával csinálni, van-e a számlán heverő pénz, illetve, hogy mennyibe kerül a régi számlája.*

A kalkulátor felület prezentációra is alkalmas.


3.) Milyen kifogásokkal találkozhatsz, vegyük ezeket sorba:

 • Miért éri meg számlát váltani?
  Ha a 2-es pontot végig csináltad, akkor számszakilag pontosan tudod, számold ki egy év alatt, aztán 10 év alatt mennyi pénzt tud vele spórolni.
 • Van egy csomó csoportos beszedési megbízás a számlán...
  Semmi gond. Az új bankszámla megnyitásakor vigyen magával egy utolsó havi számlakivonatot / lépjen be a netbankjába és ezen információk alapján a bank beállítja az új számlához az összes beszedést (netbankon is be lehet állítani). NEM KELL a szolgáltatóval kommunikáljon az ügyfél, ezt már a bankok intézik, 30 napon belül beáll az összes beszedés.
 • Van a régi számlámhoz hitelkeret, ami mínuszban van...
  Nem probléma. Az új számla megnyitásakor tud igényelni hitelkeretet, melyből a régi kifizethető, és a számla megszüntethető. (Ugyanakkor érdemes lenne beszélgetni vele arról, hogy a hitelkeret elkerülendő.)
 • Macerás a bankváltás...
  Ügyfélnek egyszer kell bankba menni időpontra, melyet vele előre egyeztetnek telefonon. Nincs sorban állás, várakozás, ha visz magával egy utolsó bankszámla kivonatot, akkor a csoportos beszedési megbízásokat is gond nélkül beállítják.
 • Közösen használunk egy számlát a férjemmel...
  Szuper, ez minden banknál működik, tehát ez nem lehet akadálya a bankszámla váltásnak.

4.) Küld el a számlanyitáshoz szükséges adatokat és okmányokat online formában


5.) Adj LEAD-et az OVB portálon, megjegyzésben legyen ott: "Csak számla". Minden továbbit mi intézünk, nincs több dolgod a számlanyitással.


* Egy uniós irányelv és hazai kormányrendelet előírása alapján minden év január 31. napjáig a bankoknak részletes, egyszerűen áttekinthető díjkimutatást kell megküldeniük az ügyfelek számára (netbankon vagy postai úton keresztül) a bankszámlájuk tavalyi egész évi költségeiről.

A banki értesítés tartalmazza a számlavezetésre kifizetett díjakat, a különböző fizetések (pl. utalások, beszedések), bankkártyás műveletek, folyószámlahitel (ha van) és egyéb szolgáltatások összesített terheit is. Felsorolja, hogy az ügyfél hány darab tranzakciót végzett, mennyi volt ezek egységnyi díja, vagy ha voltak ingyenes tranzakciók (pl. a havi kétszeri díjmentes készpénzfelvételi lehetőség), akkor hány műveletért kellett ténylegesen fizetni. A kimutatás jelzi továbbá, hogy mennyi kamatbevételt ért el az ügyfél, illetve mekkora összegre rúgott folyószámlahitelének kamatköltsége.

A díjkimutatás első oldala tartalmazza a fent részletezett, összesített éves díjat, amely - az ügyfél bankolási szokásai és a bankszámlacsomag paraméterei alapján - akár 100 ezer Ft feletti összeg is lehet.

A díjkimutatás révén az eddiginél jobban összehasonlíthatóvá válnak az ügyfél saját számlaszolgáltatásainak költségei más bank kínálatában található termékek díjaival.